28 sept 2012

Competència comunicativa


Competència comunicativa

Es molt important saber-se comunicar de la millor manera possible, però els mestres tenim la necessitat comunicar-nos de la manera més eficaç possible, aprendre a comunicar obtenint el resultat que nosaltres esperem. Aquest procés s'enriqueix amb la experiència i les vivències, cosa que ens ajudaran a parlar d'una forma més rica i diversa quant més ho siguin aquestes.


Components de la competència comunicativa:

1. Competència lingüística/gramatical: 
  • La que més treballem a les escoles.
  • Fa referència al domini del codi lingüístic.
  • S'ocupa dels nivells: fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic.


2. Competència sociolingüística:
  • Fa referència amb el domini dels dialectes i dels registres a diferents nivells.
  • Saber interpretar el context i gestionar el discurs segons el context.


3. Competència discursiva
  • De forma oral o escrita.
  • Treballa la cohesió de la forma i la coherència del significat.


4. Competència estratègica
  • Sempre és necessari utilitzar recursos i mecanismes verbals i no verbals.
  • + recursos = +eficaç.
  • Per compensar deficiències i insuficiències.
  • Necessitem ser més efectius (humor, entonació, ús d'exemples, expressió corporal...).


Reflexió

Com a futures mestres, se que a base de l'experiència serà més fàcil saber-me comunicar amb més comoditat. Però sempre hi ha d'haver un treball previ i uns objectius fixats. No s'ha de parlar per parlar, sinó que s'ha de parlar per aconseguir transmetre alguna cosa amb sentit, i transmetre allò que nosaltres volem. Per això és important tenir les idees clares per poder-les fer arribar als demes. 

21 sept 2012

Autoretrat, Llengua i Llenguatge



Avui, en la segona classe de COED hem dividit la sessió en dues parts;

1 ª   P a r t

Cada alumne tenía la feina de portar un retrat nostre, un cop a classe vam haver de descriure el procés de selecció d'aquella foto, el perquè la vam escollir, quines vam descartar, i quina va ser la decisió final i perquè. Ens vam adonar de que la majoria de fotografies deien molt de nosaltres o reflectien a cadascun de nosaltres. Però el que ens vam adornar es que mitjançant una imatge podem dir moltes coses, però es important tenir en compte que depén de la persona que miri el retrat extreura unes idees o altres.
És a dir,  cada persona por tenir un punt devista diferent al dels altres, ja que depés de les vivències perssonals, el seu entorn, etc.


Aquest és un autoretrat de Van Gogh:

Imatge de deflam extreta de Flickr


2 ª   P a r t

La segona part d'aquesta va consistir en la “ correcció” de les preguntes contestades sobre l’article de J.Tusón, “El lenguaje y las lenguas”.

Les preguntes que havíem de respondre:

  • Què és el llenguatge?  És molt més que un mitjà de comunicació. És un instrument de comunicació, una facultat humana que es constitueix a partir d'un sistema, uns codis i un seguit de senyals i combinacions d'aquests. És un factor bàsic que ens constitueix com a éssers humans.
  • Què és llengua?   És la concreció del llenguatge. Sistema de signes orals, reflectits sovint en un codi escrit, propi d'una comunitat que serveix bàsicament per a la comunicació.

Alhora, un cop respostes les preguntes vam aprofundir més en la lectura de l’article:

  • El domini del llenguatge ens permet expressar-nos millor. Adquirim la capacitat de classificar el món i fer-hi referència. 
  • Aquesta classificació es fa mitjançant les paraules.
  • Gràcies al llenguatge els éssers humans som capaços de pensar. El llenguatge és un suport bàsic i indispensable per a la memòria.


Ha acabat sortint el concepte de Competència comunicativa, el qual treballarem a la següent classe. 


A la sessió d'avui hem estat tractant el tema del bon comunicador, a continuació hos deixo un petit resum que crec que és molt útil.


C o n c l u s i o n s


El llenguatge és un instrument de comunicació i mitjà d'expressió que és propi dels primats més desenvolupats. És la capacitat de classifica el món, va lligat a la percepció.

Elements que cal tenir en compte per poder fer una bona definició del llenguatge:


  • El llenguatge i l'organització de l'entorn: depèn de la experiència i la realitat, es complementen entre si.
  • El llenguatge i el pensament: pensem amb paraules. Associem les paraules amb l'acció de pensar.
  • El llenguatge i la memòria: recollim la història nostra i del col·lectiu. Establim connexions entre els fets.
  • El llenguatge i l'autoexpressió: diàleg intern, sense censura.
  • Llenguatge com a facultat humana:
  • Do universal dels humans: tot ésser humà desenvolupa les capacitats del llenguatge.
  • Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic.
  • Marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir: romàniques, anglo-germàniques..
  • Es concreta en una "llengua".
    El sistema s'organitza en diversos nivells, els quals corresponen a unitats diferents:

    • Pragmàtic      >>      Discurs o text
    • Semàntic       >>      Oració o paraula
    • Sintàctic        >>       Sintagma
    • Morfològic     >>       Morfema
    • Fonètic          >>       Fonema o so


    Google Drive: Treball col·laboratiu


    El Google drive és una apliacació que ofereix la possiblitat de crear, editar, compartir i publicar documents, formularis i fulls de càlcul. D'aquesta manera, es poden fer grups de persones que puguin fer un document i crear-lo en el mateix moment sense necessitat d'estar adjuntant les parts d'un treball en el correu, ja que comporta a vegades problemes. Tant mateix, amb aquesta apliacació facilites la teva tasca de treball.

    No obstant, us deixaré un vídeo per entendre-ho millor

    :
    Document de text




    Presentació de diapositíves



    Conclusió


    Aquest nou sistema per fer treballs ens soluciona molts dels principals problemes que teníem alhora de la seva realització en un grup. Crec que ha sigut molt positiu treballar aquest tema a l'aula ja que ens permet treballar d'una manera molt més cooperativa en els treballs en grup.

    20 sept 2012

    PAS A PAS: Creació d'u bloc a blogger


    La creació d'un bloc a Blogger és molt senzill.


    El primer que heu de realitzar és entrar mitjançant un compte de Google. Seguidament ens apareixerà aquesta pantalla.


    Una vegada cliquem a l’etiqueta Bloc Nou, s’obrirà una finestra on podreu escollir el títol del bloc i l’adreça de la vostra futura web. A més també podreu escollir l’estil, però no patiu si no esteu segurs de com dissenyar-lo, sempre podeu entrar de nou i modificar-lo.




    L'apartat d'edició d'entrades ofereix opcions diverses com per exemple:


    •  Inserir imatges i videos.
    • Compta amb un corrector ortogràfic.
    • Afegir codis HTML.
    També podeu configurar les votres entrades:



    19 sept 2012

    La webquest


    En aquesta primera activitat, basada en el vídeo que a continuació us adjuntaré, comentaré què és una webquest i aquella informació que he pogut trobar a Edu3.cat.


    Edu3.cat



    La webquest és una activitat d'investigació que consisteix en desenvolupar l'autonomia dels alumnes per resoldre problemes i  analitzar i sintetitzar la informació per a què, d'aquesta manera, puguin arribar a les seves pròpies solucions mitjançant els recursos que poden trobar a Internet.

    Una webquest es caracteritza per la seva fàcil i còmoda accessibilitat per als alumnes a través d'Internet i el fet de poder compartir amb la resta de companys i el professorat les tasques realitzades.



    Edu3.cat es una pàgina web didàctica i interactiva enfocada tant a nens com a professors on podem trobar material educatiu classificat en diferents àrees.
    Aquest portal proporciona una amplia varietat de recursos per a l'ajut de l'educació.



    18 sept 2012

    Qui sóc jo?


    Avui hem assistit a la primera classe de Comunicació oral , escrita i digital (COED).




    Hem realitzat una activitat basant-nos en nosaltres mateixos, aquesta consistia, en un primer moment, en la descripció personal de com ens veiem. Seguidament hem ajuntat tots els fulls i els hem repartit aleatòriament entre cadascun dels companys. Un cop cadascú ja tenia una descripció d’un altre company a les mans, l’hem llegit i hem hagut d’escriure tres adjectius que, segons el que hem llegit, caracteritzessin a aquella persona  i dues preguntes que ens interessin.

    Les dificultats que he trobat en la realització d’aquesta activitat ha estat, en la primera part, la descripció de mi mateixa ja que mai parem a pensar com som realment i en la segona activitat el fet de realitzar preguntes a una persona totalment desconeguda.

    Personalment, crec que ha estat una activitat interessant per començar a treballar la comunicació i molt enriquidora per cadascun de nosaltres, per conèixer, una mica més, com som cadascun de nosaltres.

    Benvinguda


    Us dono la benvinguda al meu bloc.

    Des del mòdul anomenat "L'Escola d'Educació Infantil", integrat per GTIC (Gestió de les noves tecnologies) i COED (Comunicació oral, escrita i digital), intentaré omplir de contingut aquest espai amb opinions personals, articles interessants, vídeos, etc. que puguin ser útils en l'àmbit de l'Educació, així com amb les tasques que haguem de realitzar durant els estudis de Grau d'Educació Infantil, tot convidant-vos a participar en aquest nou projecte.

    M'agradaria que es convertís, mitjançant la vostra ajuda, en una eina enriquidora d'intercanvi d'opinions i en un racó on desar i trobar recursos que ens siguin útils pel nostre futur com a mestres.