25 oct 2012

Què són les RSS?




El format de les RSS, és un sistema per mantenir actualitzat el contingut web en una sola pàgina personal.

Gràcies als agregadors o lectors de fonts web es pot obtenir resums de tots els llocs que desitges des de l'escriptori del sistema operatiu , programes de correu electrònic o mitjançant de les aplicacions web que funcionen com agregadors. No es necessari obrir el navegador i visitar totes aquelles pàgines que t'interessin.

Alguns dels agregadors més importants són:


A continuació adjunto un vídeo explicatiu que vam veure a classe i em va semblar molt efectiu per entendre que són les RSS, per que serveixen i com podem utilitzar-les.


23 oct 2012

Qui ets tu?


La sessió d’avui ha sigut diferent ja que cadascun de nosaltres ha exposat el seu treball, Qui ets tu?

Aquest treball consistia en descriure a un company o una companya mitjançant aun escrit, una poesia, una cançó, etc; i a l’hora plasmar mitjançant en una fotografia com veiem nosaltres al company descrit.

A continuació hos adjuntaré la fotografía que vaig escollir i la descripció de la meva companya, Laura Carmona



Qui ets tu?
 Laura Carmona, un nom comú i un cognom  que potser no ho és tant. Si només ens quedem amb el nom, què podem dir d'ella? No massa, vaig pensar. Per aquest motiu vaig decidir plantejar algunes preguntes i a partir de les seves respostes realitzar un anàlisi de la persona que tenia al davant.

La Laura Carmona és una noia que, després d'haver parlat una estona amb ella, te n'adones que tu no has parlat gens. És absolutament increïble com una persona por parlar durant tanta estona seguida, sense parar per respirar ni un segon i no ofegar-se. Si estàs amb ella no pares de donar voltes d'aquí cap allà, hi ha gent que podria dir que és una persona molt nerviosa però això és perquè només han estat 5 minuts amb ella. És molt riallera, enèrgica i espontània, li agrada molt estar rodejada de gent al seu voltant i pateix si veu algú amb els ànims per terra, encara que és difícil tenir aquesta sensació quan ella està a prop ja que sempre té un somriure per regalar a tothom sense deixar de banda a ningú.

A partir del que he vist he pogut adonar-me que es una persona molt alegre, amb ganes de realitzar coses noves constantment, sense oblidar mai els seus amics i la seva família. Una de les coses que més li agrada és navegar i jo, personalment, me la imagino damunt del vaixell amb un somriure d'orella a orella parlant amb el mar, explicant-li tot allò que li passa pel cap.

No és gaire difícil conèixer-la si tens paciència i saps escoltar,escoltar molt. No perds res i es molt possible que guanyis una amiga per sempre, així que jo de tu, ja no deixaria passar més temps per conèixer a aquesta petita gran persona.

19 oct 2012

Els Blocs


Per començar a tenir un primer contacte amb els blocs vam veure un vídeo en el qual ens explicava, d'una manera molt visual, que son els blocs, les seves característiques, les seves possibilitats, etc. Per aquest motiu a continuació adjunto el vídeo.







Mitjançant aquest vídeo, els companys de classe i jo, hem aprés com crear un bolc, com realitzar publicacions i el la llibertat que te tot el mon per compartir amb la resta les seves idees i inquietuds.

En una altre publicació realitzaré el pas a pas per poder crear un blog a blogger.

La composició del text i la poesia


La classe d’avui l’hem començat amb la lectura del poema Tirallonga de monosíl·labs de Pere IV. 

Una vegada hem acabat de llegir el poema hem començat amb la matèria que tocava pel dia d’avui: Planificació, composició i revisió. 


Per a compondre un text hem de seguir un procés circular, mai lineal, per tant, aquests passos han d’estar present durant tota l’elaboració, tant al principi com al final.

Les etapes són tres:





L a   P l a n i f i c a c i ó

Fa referència a pensar sobre els objectius que volem aconseguir amb aquell text (divertir, informar, convèncer…). Pensat aquest motius hem de pensar el tipus de text que triarem que sigui més adient amb el que volem dir, ja sigui un text descriptiu, narratiu, explicatiu o argumentatiu.

Un punt molt important és pensar QUI? Rebrà la nostra informació, a qui va dirigit.

I per acabar tenir en compte l’estructura que ha de seguir i la seva extensió, mitjançant la recollida, la selecció i l’ordenació de la informació.



L a   R e d a c c i ó


És la transformació d’aquestes idees en un text ja sigui escrit o oral i d’una forma coherent, fent un bon ús de la llengua i dels signes de puntuació.



L a   R e v i s i ó


És un pas molt important per avaluar el text i canviar allò que no sigui correcte. A mesura que es va composant el text necessita una revisió contant, al contrari del que fem moltes vegades , una ullada al final, cosa que no s’ha de fer.


Per últim, vam tractar les tècniques per memoritzar un poema.

  • Repetició molts cops.
  • Ha de ser una poesia pensada per ser dita.
  • Hi ha d'haver un componen d'efecte envers el poema. Si el poema no et transmet res, difícilment el recitaràs bé,

L a   p o e s i a   p e l s   n e n s


Cal saber que:
  • Els nens estan dotats de pura creativitat i d’una lliure imaginació.
  • Els hi encanta escoltar rodolins i ritmes.
  • És important respectar, transmetre les emocions i sentir alguna cosa amb el que diem.
  • És el propi llenguatge que connecta amb els nens mitjançant la rima.
"Un poema està realment memoritzat quan els llavis aconsegueixen tenir vida pròpia", és a dir que no hi ha cap entrebanc i l'aire passa de manera fluïda per a produir bé els sons. 

18 oct 2012

Vídeo i educació


Després d'haver llegit i comentar a classe el llibre "Vídeos i educación" de l'autor Joan Ferrés


Podem dir que el més important és :

1. La preferència de la televiso sobre els pares segons uns estudis realitzats als nens. Això es deu a que la televisió està disponible en tot moment i els pares no. (pag 23)

2. L'aparició de:  
  • Un nou home   -->  Tracte sobre la ment i la seva forma


Hemisferi dret
Hemisferi esquerra
reconeixement de formes
lectura, escriptura càlcul, lògica, llenguatge


  • Una nova manera de coneixer
Som diferents a les generacions passades degut a l'aparició de noves       tecnologies, ja que s'han produït alteracions en la forma de pensar i la forma d'expressar-nos.
Per exemple:
Som diferents als nostres pares ja que som capaços de fer més coses alhora això es causat bàsicament per l'agenda apartada que em tingut des de petits amés de la familiarització am les noves tecnologies.
  • Un nou missatge
Depenen del llenguatge ens expressarem de una forma o d'una altra 

Llenguatge matemàtic (2+2...)
Llenguatge oral  (tanca la llum sis plau)
Llenguatge gestual (tanca la porta guinyant el ull)
Llenguatge escrit (carta de lletra escrita)
Llenguatge audiovisual

A continuació hos posaré un parell de videos que vam visualitzar a l'aula.

Edu3.cat

Power Point



Per treballar el Power Point ens van posar primer de tot un petit poema amb lletres blanques en un fons negre, a partí d'aquell moment vam comançar a parlar del avantatges i inconvenients de treballar amb aquest programa i com fer un bon ús d'aquest.

Avantatges:
  • L'oient te una guia del que sesta dient a la pantalla
  • Utilització de imatges il·lustratives
  • Us de elements multimèdia
  • Facilitat a l'hora de prendre apunts 
Inconvenients:
  • Excés d'informació 
  • Lectura de las diapositives
  • Abús de colors, formes i elements multimèdia 
  • Si no hi ha un bon sistema de progecció l'aula estarà a les foscque cosa que provocar un cansament en l'oien 

Idees de com utilitzar correctament:
  • Crear uns enllaços de una diapositiva en una altre per exemple per formular preguntes i anar a la resposta
  • Utilitzar el powerpoint com a pissarra, i construir-lo entre tots
  • Si posem texts llarg es perquè  els oients ho llegeixin no nosaltres.
  • Fer anàlisis d'algun text mitjançant el power point, exemple: d'un poema

15 oct 2012

Usos dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

Aquest és el llibre que hem treballat a classe, tracta sobre els blocs.




En aquest llibre ens explica què és un bloc, les classes de blocs i les seves característiques, d'utilització de blocs en termes educatius i el paper del alumnes i els professors davant del bloc.

Hi ha un altre apartat en el que ens explica diverses experiències de professor envers els blocs, ens respon a les preguntes més freqüents i finalment els proporciona un seguit d'enllaços i eines per integrar-nos al món dels blocs.


O p i n i ó   p e r s o n a l

Crec que la lectura d'aquest llibre es molt interessant, ja que d'aquesta manera agafem confiança amb l'entorn que ens envolta avui dia, mes concretament el món del blocs.

Personalment puc dir que el fet haver de llegir aquet llibre m'ha ajudat a conèixer les eines que puc utilitzar i l'utilitat de cadascuna d'aquetes; sense oblidar el fet de que és molt important, avui dia, que tots els educador sàpiguen moure's còmodament per el mon de les noves tecnologies ja que d'aquesta manera podrem aconseguir que els alumnes s'interessin per allò que estan realitzant

12 oct 2012

Les Wikis


Les wikis són pàgines web que tothom pot modificar.

Són una aplicació informàtica que si pot accedir des de qualsevol navegador i es caracteritza perquè tothom pot afegir continguts i editar els que ja existeixen. 

Aquesta aplicació va néixer l'any 1995 a mans del senyor Ward Cunningham.

Un clar exemple de que són els wikis és la famosa enciclopèdia online,més concretament l'anomenada Viquipèdia
.

A continuació us deixo un vídeo que varem treballar a classe en el que ens explica que són les wikis.




Com es crea?
  1. Crear-te un comte de wikis a http://www.wikispaces.com/
  2. Crear un wikis
  3. Compartir-lo amb qui vulguis
Opcions dels Wikis
  1. Públic: On qualsevol pot editar i ho pot veure tothom.
  2. Semi-públic: Ho pot veure tothom però només alguns (qui l'administrador vulgui) poden edita. 
  3. Privat: Només ho poden veure i editar les persones amb les quals esta compartit.
Diferències entre Blogs i Wikis




Exercici de classe:

Aquest exercici consistía, en primer loc, en la creació d'un wikis i compartir-lo; a continuació vam haver d'afegir links, imatges, videos i textos.

Creador del wiki: Laura Carmona, Patricia Carrera, Anna Fradera i jo mateixa, Laura Bartolomé

9 oct 2012

La descripció

A la classe de COED en el que estém el grup petit, vam veure les diferents maneres i tècniques per descriure i que podem utilitzar a l'hora de respondre a la pregunta : Qui ets tu?

La descripció es un model de discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, sentiments...
Mitjançant la descripció podem descriure tots els aspectes de la realitat tant siguin tangibles 

Es poden destingir dos tipus de descripció:
  • Objectiva: l'autor adopta una actitud imparcial davant l'objecte descrit i es limita a descriure amb la major objectivitat i precissió possibles.
  • Subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. Conté una gran càrrega subjectiva.

Models de descripció:

          1. La cançó




Els Catarres - Jenifer

          2. Els poemes visuals

Joan Brossa

          3. La poesía


SI PARLO DELS TEUS ULLS

Si parlo dels teus ulls em fan ressò

cadiretes de boga i un ponent de coloms.

Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.



Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.

Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietuds d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.

Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Les teves mans, tan lleus com un sospir.

Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci. 

Miquel Martí i Pol

          4. La novel·la


          5. L'assaig

"Era alt com un Sant Pau i els seus ulls eren vius i plens de bondat. La seva tarja de presentació era un somriure capaç d’arribar al cor més trencat. Portava els cabells llargs, negres, sempre tapats amb una gorra que li donava un aire molt especial, molt seu. En comptes de firmar autògrafs feia petons.

A l’espatlla sempre hi duia una guitarra, i al cor mil idees per compartir. Desitjava sobretot ser lliure per així ser més amic de la Terra, de les flors, dels estels i dels homes. Però, com poder ser lliure en aquest món tan ple d’interessos? Calia obrir noves vies i anar contracorrent per poder canviar les coses.

Ben aviat se n’adonà que dins del món dels adults hi havia una altre món, alegre, confiat, senzill. Era el món dels més menuts. I amb l’amor com a vehicle de les cançons, i els contes com a eines se n’anà a trobar els seus petits i grans amics. Infant entre els infants, home entre els homes, demostrava dia a dia amb la seva tasca que encara és possible l’esperança en el demà. La mainada l’estimava i amb ell viatjaven a aquell món on 2+2=5."

Lluís. M. Panyella.

          6. Conte
Abiyoyo explicat i cantat per Xesco Boix.

          7. Vídeo


Spot Estrella Damm - Formentera 2009






5 oct 2012

Analisi d'un bloc educatiu

El passat dia 4 d'octubre a la classe de GTIC, després d'estar comentant el llibre "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents", en Jordi ens va demanar que analitzéssim un seguit de blocs. 

A continuació en trobarem només un exemple d'aquest anàlisi que vàrem realitzar;
















.
EL BOLC DELS NENS I NENES DE LA CUCA FERA
Enllaç: LA CUCA FERA

1. Contingut i format

En aquest bloc hi podem trobar un recull de fotografíes i vídeos de les activitats que van realitzant amb els infants a les aules. Aquests víeos i fotografíes van acompanyats d'un text explicatiu, escrit per les mestres, per de l'activitat realitzada.

2. Tipus de bloc

Ens trobem davant un bloc classificat dins l'apartat més enllà de l'aula, concretament dins dels blocs de centre.



  • Com són aquests blocs?
  • Aquests blocs poden tenir diverses modalitats, però en aquest cas ens situaríem en la primera modalitat, explicada el en llibre comentat al post anterior. 
  • Podem catalogar el bloc analitzat com una mena de revista digital. 


3. Qui publica?

Les publicacións les realitzen l'equip de mestres de la cuca fera.

4. Estructura del Bloc

Al encapçalament de la pàgina, observem el títol del bloc, una imatge, i una barra amb un seguit d'elements. Aquests representen les pestanyes que podem trobar en aquest bloc. 

D'altra banda, a la part dreta, podem trobar un seguit de blocs que les professores que porten el bloc de la Cuca Fera consideren que poden ser útils. Alhora, un altra gadget que veiem que han afegit és un on es veu un recull de tots els comentaris, un altre per subscriure's mitjançant RSS i fins i tot un gran rellotge i un apartat especific per articles. 

Aquest bloc està estructurat a partir de diferents entrades ordenades per dates

5. Plataforma que utilitzen.

Han utilitzat la plataforma Xtec per crear el seu bloc.

XtecBlocs és un servei destinat a tots els usuaris de la XTEC i als centres docents que permet crear blocs i afegir-hi continguts per mitjà d'Internet. Els usuaris de la XTEC i els centres docents poden crear tants blocs com creguin convenients, amb el límit d'un al dia.

6. Com són les entrades?

Personalment, crec que aquestes entrades són molt dinàmiques, el fet de que hi hagui poc text  i moltes fotografíes o vídeos fa que la visualitació de les activitats sigui més agradable per a que els pares puguin veure les activitats que realitzen els seus fills.

7. Hi ha comentaris?

Sí , hi podem trobar alguns comentaris. Considerant els nens que surten a les imatges i els pares que podríen comentar crec que hi han pocs comentaris però també es cert que el fet de comentar no es necessani ni imprescindible.

8. A qui va dirigit?

Aquest blog va dirigit a les famílies, als familiars dels petits que estan escolaritzats a la Cuca Fera. 

9. Hi ha blocroll?

Si que trobem blocroll, amb els següents blocs citats: 



Conclusió

Després d'haver vist els diferents blocs he pogut observar la varietat de formats que podem utilitzar. És molt interessant contestar aquestes preguntes per adonar-nos de la multitud de blocs diferents que podem trobar a la xarxa.

Llengua oral formal

En sessió de gran grup hem treballat les característiques principals de la llengua oral formal.



En aquesta trobem tres trets característics;

·   Trets contextuals; Aquí i ara.

1.      Caràcter NO universal; No és igual per tots, és a dir, no és el mateix un Meeting aquí que a la Xina. Per tant, requereix d'un aprenentatge escolar.
2.      Acústica, efímera i produïda en temps real; Té una semblança amb la conversa, tot i estar planificat.
3.      Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional; Existeix un feed-back. Interacció emotiva, el missatge provoca emocions.

·   Trets textuals; Producte que elaborem.  

1.      Formal i generalment monologada; Només parla una persona, que és l’únic responsable del text.
2.      Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat; No és 100% planificada sinó que s’ha de deixar una mica de lloc a l’espontaneïtat. En aquest tipus de moments, a causa de les endorfines, et venen idees que abans no havies tingut.
3.      Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals; El fet de ser efímera porta a què sigui repetitiva. S’ha de tenir clar l’objectiu i donar-li importància a gestos, silencis, volum, entonació...

·   Trets lingüístics.

1.      Paper fonamental dels trets suprasegmentals; Exclamacions, interrogacions...S’ha de buscar un discurs que no sigui pla.
2.      Ocurrència d’elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
3.      Què significa això?
·   Díctics; Elements relacionats amb el context: sota, sobre...
·   Anacoluts; A mitja frase canvies de subjecte, verbs o complements.
4.      Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.